Пятница, 26.04.2024, 03:32
Окружная газета "Усть-Ордын Унэн"
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2017 » Март » 3 » Сагаалганаар! Сагаан hараар!
16:29
Сагаалганаар! Сагаан hараар!

З\\н з\гэй литээр Шэнэ жэл февралиин 27-до ерэнэ

Энэ ушараар Буряад Орондо, Забайкалиин хизаарта, Усть-Ордын Буряадай округто амаралтын \дэр гээд соносхогдобо. Тиимэhээ февралиин эдэ \дэрн\\дтэ табан \дэрэй амаралтанууд х\леэгдэнэ.

Тахяа жэл ямар байхаб гэhэн асуудалаар Усть-Ордын дасанай шэрээтэ Зоригто ламхайда хандаhан байнабди.

– Февралиин 27-ной эртэ \глёёг\\р литээр 2017 он ерэхэ. Энэ жэл ехэ hайн hанаанда ороог\й юумэн\\дээр олон байха. Недондо жэлтэй адлирхуу байхаар х\леэгдэнэ. Илгаань гэхэдэ эрэ тахяа балай т\р\\н хаража шададаг\й дээрэhээ, ойлгомжотой байха зэргэтэй. Ургасатай жэл болохо. Нажарай эхинэй хура бороо баян ургаса \гэхэ. Эрэ тахяа гэнтын гал т\ймэр асаржа болохо.

Гэр б\лын харилсаанда анхаралтай байгты, бэе бэедэээ х\ндэлэл, \нэн з\рхэнэй мэдэрэл \бгэ hамганай хоорондохи амгалан жэгдэ байдалай тулгуури болохо.

Хэрбэеэ сухалдажа з\рхёё х\дэлгэбэл, харилсаан унжагайржа hалаха \едэ х\рэхэ. Эрэ тахяа – з\рхэ х\дэлгэмэ шубуун гээд мартаха хэрэггг\й. Тэрэниие г\жэрдэжэ болохог\й бшуу. Yхиб\\дтэ hайн жэл, залуу, наhатай зондо х\ндэшэг байха. Олзо эрхилэлгэдэ hайн тээшээ хубилалтанууд байха.

Yреэлн\\д

Сагаан hарын сагаалганай hайндэр

Сагай hайхан домог.

Сагаан hарын сагаан саhан,

Сэнхир тэнгэриин сэбэрэй тэмдэг,

Сагаан hарын сагаан эдеэн

Сагаалганай элбэгэй хэшэг,

Сагаан hарын сагаан hанаан

Сэдьхэлэй арюун шэмэг.

Сэнхир тэнгэри сэбэр,

Сэлмэг ходо байг!

Сагаан амтатай эдеэн,

Элбэг дэлбэг байг!

Сагаан hарын сагаан hанаан

Сэдьхэлэй удха болон байг!

Сагаан hарын сагаалганай

Сахюусан хэтэ м\нхэ байг !

 

 

Аяга сай – эдеэнэй дээжэ,

Буряад зоной хуушан еhо заншалаар

Бэе бэедээ hайниие х\сэел.

Сагаан hараар айлшадаа

Сагаан хадагаар золгожо,

Сагаан эдеэгээр угтаял даа!

 

Сагаан hараар бурьялhаар

Сагаан hара морилбол даа,

Сагынь болоод салгидаhаар

Сагаан эдеэн дэлгэрбэл даа!

 

 

Yргын hайхан дэлхэй дээрэ

Улад зондоо hайе хэжэ,

Х\рьhэтэ алтан дэлхэй дээрэ

Х\н\\дтэ хододоо hайе хэжэ,

Сэдьхэл арюун ябагты хододоо!

Сагаан hараар,

Сагаалганаар!

 

Буузада магтаал

Булган малгайта

Буряадай заншалта эдеэн –

Татаhан мяхаяа

Талханда ореожо буйлуулhан

Таатай амтатай

Тамшаан байжа эдидэг,

Уурал бааяhан

Угаа х\ндэтэй буузамнай даа!

Шэмэтэйхэн ш\лыень

Ш\лhёё татан hорыта,

Зёёлэхэн мяхыень

Зохидхоноор хазажа зооглыта!

Амтатай буузаяа

Аятай hуугаад эдигты,

Арюун бэедээ

Амта шэмыень шэнгээгты!

Уурал бааяhан

Угаа амтатай буузатнай

Д\хэригэйтнай шэрээдэ

Д\\рэн байхань болтогой!

Энхэ амгалан

Эбтэй эетэй, жаргалтай

Эхэ нютагтаа

Эльгэлэн hуухатнай болтогой!

Традиционные бурятские блюда к Сагаалгану

Кухня Сагаалгана – это, прежде всего, ритуальная пища, ей придавалось магическое значение – способность содействовать процветанию и долголетию людей, богатому урожаю и приплоду скота.

Национальные блюда заслуживают особого внимания – только блюд из баранины не менее десятка. Это отварная баранина в бульоне (б\хэлеэр), баранья голова (тёёлэй), которая подавалась самому уважаемому и почетному гостю, грудинка (\бс\\н), кровяная колбаса в желудочке (хотын шуhан), печеночно-кровяная колбаса (эреэлжэ), закрутка (ореомог), прямая кишка (хошхоног). И, конечно, ни один стол в Сагаалган не обходится без поз (бууза).

Из молочных блюд готовится творог (айрhан), домашний сыр (хурууд), саламат. На сладкое подаются молочные пенки (\рмэн) и обжаренное в кипящем масле пресное печенье разных форм (боовы).

Специально к Новому году в старые времена перегоняли молочную водку (тогооной архи), хотя в канун праздника пить запрещается. В целом в дни праздника употребление спиртным ограничивалось либо вообще не приветствовалось.

В канун Нового года каждый должен был попробовать непременно все блюда, выходить из-за стола не насытившимся было нежелательным. После завершения праздничного угощения все пораньше ложились спать, чтобы утром не пропустить рассвет.

Боовы

1 стакан молока, 4-5 яиц, 1 стакан сахара, 1 ч. ложки соды, 1 ч. ложки соли, 2 ст. ложки сл. масла.

На доску просеивается 1 кг муки, делается углубление, в которое выливается молоко. Затем взбиваются яйца и сахар, также кладется в муку, потом соль, масло и самой последней сода. Замешиваем тесто, раскатываем примерно в пять мм толщиной и разрезаем на ромбики. В середине каждого ромба делаем надрез, заворачиваем, как все тот же "хворост". Жарится это чудо в масле. Подать бурятский "хворост" можно со сгущенкой или просто с сахарной пудрой.

Просмотров: 539 | Добавил: unen6464 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Март 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Copyright MyCorp © 2024uCoz